fbpx

Potpuna zabrana laganih plastičnih vrećica – zabranjuju se i neki jednokratni plastični predmeti

U Saboru je izglasan novi Zakon o gospodarenju otpadom kojim se, između ostalog, zabranjuju lagane plastične vrećice, odnosno one za nošenje. Ova zabrana je rezultat dugogodišnjih napora udruga i ekoloških organizacija koje ukazuju na katastrofalne posljedice korištenja plastičnih vrećica.

O toj temi smo pisali i mi: Teži manje od grama, a živi preko 700 godina – najveći zagađivač mora i oceana

Ova mjera je donesena jer zadnjih nekoliko godina ciljevi smanjenja otpada nisu postignuti. Izuzetak od ove mjere su vrlo lagane plastične vrećice koje se koriste isključivo iz higijenskih razloga ili kao primarna ambalaža za rasutu hranu, kada to pomaže sprečavanju njezina bacanja. Nažalost, upravo je plastika, poglavito ta lagana, u pandemiji COVID-19 dodatno dobila na vrijednosti – i za njom je i rasla potražnja. Gotovo svi prehrambeni proizvodi u većima trgovinama su se pakirali u laganu plastiku pa čak i kruh te peciva.

Novi Zakon napokon donosi i zabranu nekih jednokratnih plastičnih predmeta, koja proizlazi iz Direktive EU o jednokratnoj plastici. Odmah se zabranjuju plastični tanjuri, pribor za jelo, slamke, štapići za miješanje napitaka, štapići za uši, štapići za balone, posude za hranu i piće od stiropora te tzv. oksorazgradiva plastika!

Umjesto plastičnih vrećica, moguće je korištenje papirnatih ili još bolje vlastitih platnenih vrećica. Prostora za poboljšanje i smanjenje upotrebe plastike postoji još jako puno.

‘Iako nas ove vijesti raduju, ne raduje nas manjak ambicioznosti kad su u pitanju neke druge odredbe – još puno toga može se i mora napraviti da bismo se suočili s najezdom plastike. Neki od nužnih sljedećih koraka za koje se zalažemo su proširenje zabrane i na vrlo lagane plastične vrećice i postavljanje konkretnog cilja smanjenja potrošnje za one jednokratne plastične proizvode koji će ostati na tržištu. I najvažnije – prijelaz na višekratnu upotrebu i sustave za ponovno punjenje, a ne puka zamjena plastike drugim materijalima za jednokratnu upotrebu, poput papira, bioplastike i sl.’, navode iz Greenpeace.

Možda će vas zanimati i ovo:

I vaša obitelj malim koracima može smanjiti upotrebu jednokratne plastike

Prikaži sve članke od autora

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!