fbpx

Zahvaljujući odlučnosti i koncentraciji Nadina Biljanović je uspjela ostvariti ono što nijedna Hrvatica nije

Nadina Biljanović je na Europskom prvenstvu u ju jitsu osvojila zlatnu medalju i time ostvarila rezultat koji do sada još nijedna Hrvatica nije uspjela. Jako dugo, točnije 20 godina se bavila judom, a zadnjih 5 godina je natjecateljsku karijeru preusmjerila u ju jitsu – sport srodan judu. Osim aktivnog treniranja i natjecanja, trener je mlađih dobnih kategorija i kaže da je to nešto što je najviše pokreće i veseli i gdje se vidi u budućnosti.

Kako je to kada voliš jedan sport, a kreneš nizati uspjehe u drugom i koliko je zahtjevno pripremati se za najtecanja te ujedno imati kvalitetan privatni život, razgovarali smo s Nadinom.

Dva puta ste bili brončana na svjetskim prvenstvima te jednom na europskom prvenstvu, a prošli vikend ste osvojili i zlatnu medalju na europskom ju-jitsu prvenstvu. Koliko ste se dugo pripremali za natjecanje, jeste li očekivali pobjedu i što mislite da je bilo ključno za vašu pobjedu?

Pripreme za Europsko prvenstvo su počele u rujnu prošle godine i čak nekoliko puta smo ‘rušili’ pa ponovno ‘gradili’ formu obzirom da se pomicao datum natjecanja, najprije zbog covida, a zatim i zbog loše situacije u Izraelu koji trebao biti organizator. Pripreme su trajale dosta dugo, a zbog cijele situacije se nisu održavali pripremni turniri, tako da nisam znala što očekivati. Vjerovala sam da mogu do medalje, ali zlatu se nisam nadala obzirom da je prva nositeljica bila francuskinja Bisseni koja je višestruka osvajačica europskih i svjetskih prvenstava. Osim što sam trenutno zaista jako dobro kondicijski pripremljena, mislim da je presudila moja odlučnost i koncentracija u svim borbama.

Ovo su rezultati koje do sada još nijedna Hrvatica nije uspjela ostvariti, čini li vas to ponosnom? Smatrate li da ste se bavite sportom za koji kod nas nema toliko velikog interesa među ženama kao što ima među muškarcima?

Svakako me čini ponosnom i nadam se da će neki moj rezultat potaknuti bar jednu djevojku na bavljenje borilačkim sportom, makar i rekreativno. Iako je puno veći interes i imamo više muškaraca nego žena i u judu i ju jitsu-u, u oba sporta cure ostvaruju puno bolje rezultate na europskoj i svjetskoj razini. Mislim da takvi rezultati svim mladim djevojkama trebaju biti poticaj i poruka da i one mogu uspjeti i ostvariti se, čak i u tim „muškim“ sportovima.

Foto: Nadina Biljanović, privatna arhiva

Nastupili ste u kategoriji preko 70 kilograma. Koliko vam je izazovno održati određenu kilažu, naročito u tjednima pred samo natjecanje? Kako se hranite i jeste li ikada imali problema s postizanjem i održavanjem određene težine?

U manjim kategorijama gdje postoji gornja granica je to veći problem, međutim ja nastupam u najvećoj kategoriji (+70kg) pa nemam problema s održavanjem kilaže i ne opterećujem se time. Jedino moram imati više od 70kg, što prirodno imam. Prije 7 godina nakon nekoliko ozljeda i velikih obiteljskih problema, dobila sam oko 15 kg s kojima sam se borila sve do prošle godine. Za kategoriju +70kg je to i dalje bilo dobro, ali ja sam se osjećala loše i tromo, u borbi sam bila spora, brzo se umarala i gubila snagu.

Od početka karantene prošle godine, uspjela sam se posvetiti sebi, malo regulirati prehranu i vratiti se u svoju staru formu, prije svih problema i operacija. I dalje sve jedem, u različitim omjerima, samo sam sada puno sretnija, brža i energičnija. Mislim da je to uvelike doprinjelo osvajanju ovog zlata na Europskom prvenstvu.

Bavite se i judom, a ipak ste se više fokusirali na ju-jitsu. Koji je razlog tome?

Judo je moja prva ljubav i uvijek će to ostati, međutim judo je u Hrvatskoj dosta brojniji nego ju jitsu i rano se radi selekcija. Bila sam jako mlada kada sam imala tešku ozljedu nakon koje je povratak dugo trajao, a zatim se dogodilo još nekoliko neočekivanih životnih problema i mislila sam da je moja natjecateljska karijera gotova. Tek sa 20 godina, na nagovor sadašnjeg trenera sam se preusmjerila u ju jitsu, što je ispala odlična odluka i neizmjerno sam zahvalna treneru na prilici koju mi je dao. 

Foto: Nadina BIljanović, privatna arhiva

Kako uspijevate uskladiti privatni život i treninge, što je presudno za dobru organizaciju?

U zadnje vrijeme jako dobro usklađujem obaveze i privatni život. Mislim da je ključ u tome što volim sve što radim pa ne gledam na to kao na „posao“.  Treninzi s djecom me posebno vesele, ispunjavaju i nikad mi nije teško to odraditi kao što je mi je bilo prije dok sam radila neke druge studentske poslove nevezane uz sport. Kad ti nije tlaka i uživaš u onome što radiš, nije teško ni dobro se organizirati.

Koje su neke najvažnije vrijednosti koje vam je sport usadio?

Kao najvažnije istaknula bih samopouzdanje i vjeru u sebe, kao i poštovanje i odnos prema drugima i okolini. Tu su naravno još i radne navike, disciplina, iskrenost i skromnost. Mogla bih tu puno vrijednosti nabrojati, ali mislim da je zapravo cijela moja osobnost izgrađena na temelju godina provedenih u sportu.

Možda će te zanimati i ovo: Gdje i kako naći osobnog trenera – savjeti stručne privatne trenerice

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!