fbpx

Može li si prosječna hrvatska obitelj priuštiti ljetovanje na Jadranu? Donosimo prosječni izračun

Jadranska obala ima preko 3000 kilometara i broji preko 1000 otoka. Ljetni mjeseci su najbolje vrijeme za posjet Jadranu, a izbora ima na pretek. Svi željno iščekuju tih dva ili tri tjedna godišnjeg u kojima će se napokon opustit i zasluženo odmoriti. Sunčanje, kupanje, plaža, kokteli, dobra knjiga i priroda u kojoj ćete napuniti baterije su skoro svima najdraži dio godine.

Ipak, godišnji odmor mnogima ne prođe u potpunom opuštanju jer moraju razmišljati i o financijskom aspektu svojeg putovanja. Činjenica je da mnogi kontinentalci ne idu svako ljeto na more, a neki nikad nisu ni bili. Iz tog razloga, zapitali smo se može li si u ovim vremenima prosječna hrvatska obitelj priuštiti sedam dana odmora na Jadranu.

Prosječna hrvatska obitelj

Prije razgovora o troškovima, potrebno je definirati prosječnu obitelj u Hrvatskoj. Kolika je prosječna plaća roditelja i koliko djece imaju? Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u svibnju ove godine bila je 7 104 kune. Što se tiče veličine obitelji, prema posljednjem popisu stanovništva, broj djece u hrvatskim obiteljima je najčešće bio jedan ili dvoje.

Trošak jednog obiteljskog ljetovanja na Jadranu iznosi otprilike od 5.000 do 6.000 kuna. Kako smo došli do tog iznosa? Zbrojili smo troškove puta, smještaja, hrane i pića, sadržaja za djecu i obiteljske aktivnosti. Naravno, naš izračun je okviran i može varirati s obzirom na odabir mjesta ljetovanja, broj djece i financijske mogućnosti roditelja. A kad je riječ o mogućnostima, prosječna hrvatska obitelj teško si može priuštiti ljetovanje na Jadranu, osobito ako samo jedan član obitelji radi, a drugi je primjerice na porodiljnom dopustu. Činjenica je da najveći dio iznosa za ljetovanje odlazi na smještaj pa ako i odu na ljetovanje, mnoge obitelji si nisu u mogućnosti priuštiti odlazak u restoran.

dijete more igranje
Foto: Pixabay

Cjenik odmora na Jadranu

Trošak prijevoza na primjeru cestarine i goriva Zagreb-Split oko 1.000 kuna

Što se tiče troškova puta, ponajprije smo mislili na cijene cestarina i goriva. Ako se putuje autocestom od Zagreba do Splita, prosječna potrošnja goriva u jednom smjeru za automobil je 327 kn. Za dva smjer to je 654 kune. Tome treba dodati i iznos cestarine, a koji iznosi 362,00 kn za oba smjera. Dolazimo do iznosa od 1.016,00 kn samo za prijevoz vlastitim automobilom. S obzirom na okolnosti, troškovi mogu biti i veći ako ubrojimo potrebe za trajektom, unajmljivanjem automobila i mogućim kvarovima na osobnom vozilu.

Smještaj od minimalno 2.200 kuna

Gledajući smještaje, za primjer prikaza cijena uzeli smo četiri jadranska grada: Pulu, Zadar, Split i Dubrovnik. Cijene smo gledali na aplikaciji Booking, ali postoje i mnogi drugi načini traženja smještaja (Airbnb, pojedinačni oglasi, društvene mreže, turistička zajednica i slično). Najjeftiniji smještaj za četveročlanu obitelj, u osmom mjesecu za šest noćenja iznosi 3118 kuna u Puli, 2153 u Zadru, 2411 u Splitu i 3294 u Dubrovniku. Cijene mogu varirati ovisno o terminu, lokaciji i sadržajima koje nude. U svakom slučaju, najniža cijena smještaja za šest noćenja, uz pristojbe i druge takse, će biti oko 2.500,00 kn.

Hrana i piće uz samo jednu večeru u restoranu – minimalno 1.200 kuna

Troškove hrane i pića je bilo najteže odrediti. U slučaju da se obitelj odluči svaki dan jesti u restoranima, cijena hrane (i to samo ručka) bi za sedam dana iznosila vrtoglavih 3500 kuna. Vjerojatnije je da će prosječna hrvatska obitelj malo više kuhati u smještaju, što je odmah manji trošak. Uz ručkove, treba misliti i na doručke, večere, sladolede (kuglica 10 kuna), kave u kafićima (12 kuna), voće (kila breskva u lokalnoj voćarni je 15 kuna) i sadržaje koji se nude dok šetate rivom (šećerna vata – 15 kuna, kokice – 10 kuna, kukuruz – 12 kuna, palačinke – 20 kuna i slično). Također, često na otocima budu nešto više cijene nego na kopnu. Računat ćemo da si obitelj priušti 6 kava, djeci 3 put apo dvije kuglice sladoleda, svakome po jednu palačinku i kukuruz te kilogram voća poput breskvi. Dolazimo do iznosa od 269,00 kn, bez večera i ručkova u restoranima. Dodamo li tome i barem jedan odlazak u pizzeriju i četiri pizze po 60 kuna i piće do 100,00 kn, ukupan iznos za hranu prelazi 600,00 kn. U to nismo ni uračunali namirnice i piće iz dućana koje će četveročlana obitelj na ljetovanju kupovati u tih 7 dana i pripremati u apartmanu. To je sigurno dodatnih 600,00 kn.

Dodatni sadržaji – minimalno 400 kuna

Ostatak troškova otpada na sadržaje bez kojih bi se moglo provesti ljetovanje, ali često ih roditelji ne mogu ili jednostavno ne žele izbjeći. Aktivnosti za djecu poput trampolina (pola sata 25 kuna), vodenih parkova (45 minuta 40 kuna) i lunaparka (vožnje po 20 kuna), obiteljski izleti poput posjeta muzeju (odrasli 40, djeca 20 kuna), parkovima prirode (odrasli 100, djeca 40 kuna) i vožnje brodom (odrasli 50, djeca 20 kuna) su četo vrlo skup dio putovanja. U današnje vrijeme nije moguće otići ni na plažu bez da se ne potroši novac. Ovdje možemo dodati i trošak na suvenire, odjeću i poklone. Ako četveročlana obitelj ode na jedan izlet brodom, potrošit će minimalno 200,0 kn, a ako na izletu posjete i kakav park prirode ili nacionalni park, taj iznos će biti i 400 kn.

Ukupan iznos sedmodnevnog odmora na Jadranu za četveročlanu obitelj prelazi iznos od 5.600,00 kn. U to su uračunati prijevoz vlastitim automobilom, smještaj u apartmanu, hrane i piće uz vlastitu pripremu jela, jedan izlet uz ulaznice za park.

Iskustva obiteljskih odmora

Osim što smo napravili računicu, pitali smo i za stvarna iskustva. Pronašli smo dvije sugovornice u tridesetima koje imaju višegodišnje iskustvo obiteljskog ljetovanja. S obzirom na to da istražujemo mogućnosti prosječne hrvatske obitelji, ističemo da se primanja obje sugovornice i njihovih muževa kreću između 6 i 8 tisuća kuna.

Sandra je majka osmogodišnjeg dječaka i četverogodišnje djevojčice. Živi u Velikoj Gorici s mužem i djecom te planira skorašnji odlazak na more. Prilikom odabira mjesta ljetovanja, kaže da joj financije igraju veliku ulogu (iako ne i glavnu). Uz to, jedna od bitnih kriterija joj je i dobra plaža koja je dostupna djeci, ali bez previše sadržaja koji iziskuju dodatan trošak.

“Ove godine planiramo otići u Ližnjan, malo mjesto pored Medulina. Lijepo malo mjesto koje nema previše sadržaja što je s djecom dobro, zbog budžeta. Na plaži su sasvim dovoljna dva kafića sa škrinjom za sladoled i to je to, dok navečer, kad se zaželimo gužve odemo do Medulina koji je udaljen svega tri kilometra. Idemo po preporuci prijatelja koji su već bili tamo jer kad idemo sa djecom bitno nam je da znamo koliko je udaljena plaža, gdje se kupamo, kakva je plaža, je li za klince i slično. Dok kad smo bili sami, puno toga nam nije bilo bitno.”

obitelj more plaža
Foto: Unsplash

Anamarija iz okolice Splita planira obiteljsko ljetovanje pred kraj ljeta. Za svojeg petogodišnjeg sina i četverogodišnju kćer, izabrala je otok Brač. Kaže kako su ona i njezin muž željeli neko obližnje mjesto jer ne žele trošiti vrijeme odmora na putovanje. Osim toga, djeca su mala pa im vjerojatno ne bi bilo ugodno višesatno putovanje.

“Ovo ljeto idemo na otok Brač i to pred kraj osmog mjeseca, na nekih 5 dana. Za ljetovanje smo izabrali manje mjesto uz more. Prilikom odabira, bilo nam je bitno da su dobre plaže i čisto more da se djeca mogu kupati. Naravno, u odabiru mjesta ljetovanja, novac je isto igrao veliku ulogu.”

kuća more obala
Foto: Pixabay

Troškovi smještaja, hrane i odlaska na plažu

Obje sugovornice se slažu da je cijena smještaja najskuplja stavka svakog obiteljskog ljetovanja. Anamarija kaže kako je spremna izdvojiti do 80 eura po danu za smještaj, iako je u potrazi za jeftinijim opcijama. Smještaj najčešće rezervira preko aplikacije Booking. Sandra također pokušava naći smještaje ispod 80 eura i zato se često oslanja na preporuke i poznanstava. Ističe kako ju u tom slučaju, cijena ispadne oko 40 ili 50 eura što je odlična ušteda.

Što se tiče hrane, Sandra i Anamarija se slažu da je najbolja opcija kombinirati odlaske u restorane i kuhanje u smještaju. Samo odlasci u restorane bi bili previše skupi jer obrok za četveročlanu obitelj košta otprilike 400 do 500 kuna.

“To je razlog zašto obično i kuham jer uz sladoled, trampolin i ostale sadržaje, ljetovanje bi bilo nedostižna stvar. Voljeli bi otići u hotel i to polupansion, to bi onda bio pravi odmor – odmor bez kuhanja, pospremanja. Ali mislim da si obitelj sa prosječnim primanjima teško može takav odmor priuštiti”, objašnjava Sandra.

Odlazak na plažu je glavna atrakcija na obiteljskim ljetovanjima. Uživanje na plaži je za mnoge cjelodnevna zanimacija, tako da Anamarija i Sandra najčešće nose pune torbe igračaka i hrane. Ipak, često ni to nije dovoljno jer djeca žele sladoled, palačinke ili skakanje po vodenom parku.

“Na plažu nosimo puno stvari jer djeca imaju puno opreme za more koju žele koristiti, a mi im ne želimo uskratit ljetne radosti pa je prtljaga za plažu malo veća. Na plažu također ponesemo nešto sezonskog voća poput lubenice i bresaka, a napravimo ponekad i sendviče ili popečke od tikvica koje obožavaju jesti u ljeto. Na plaži potrošimo novce na kavu, sladoled djeci i ponekad palačinke ili kukuruz”, govori nam Anamarija.

Možda će te zanimati i ovo: Žene rade mjesec dana besplatno i ukupni prihodi su im manji nego muškarcima

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

bruna
Bruna Perica
Prikaži sve članke od autora

Studentica sam novinarstva i odnosa s javnošću. Od početka studija, jako me zanimaju ljudi i njihove priče, a u ovom poslu najviše volim čuti neku dobru izjavu. San mi je jednog dana pisati na pisaćem stroju i piti kavu uz zvukove mora.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!