fbpx

Plivanje za opuštanje i još pet velikih prednosti za koje niste znali

U vrućinama ljetnih mjeseci mnogi nalaze spas u plivanju u bazenu ili moru. No, mi smo istražili zašto bi bilo dobro baviti se plivanjem tijekom cijele godine. Aktiviranje svih mišića, a istodobno osjećaj opuštanja zbog vode su samo neke od prednosti koje nam pruža ova aktivnost. Za one kojima trčanje nije opcija, plivanje ne stvara pritisak na kosti i zglobove. Međutim, koje su još dobrobiti ovog sporta i kako plivanje utječe na naše tijelo? 

Plivanje povećava izdržljivost

Osim što plivanjem aktivirate gotovo sve mišiće tijela, postajete izdržljiviji i snažniji, djelujete i na kardiovaskularni sustav. Istraživanja pokazuju da plivanje može pomoći u snižavanju krvnoga tlaka i kontrolirati šećer u krvi.

Plivanje može smanjiit bol i ubrzati oporavak

Plivanje je odlična ideja za sve one koji pate od ozljeda, odnosno, onima kojima škodi pritisak koji se javlja zbog utjecaja gravitacije i sile teže prilikom obavljanja drugih aktivnosti. Prilikom plivanja ne osjećate bol, a i plivanje vam može pomoći i smanjiti bol ili ubrzati oporavak od ozljede. Također, plivanje je jedna od aktivnosti koje trudnice mogu izvoditi u sva tri tromjesečja.

relaksacija u vodi

Plivanje je dobra aktivnost i za astmatičare

Vlažno okruženje zatvorenih bazena kao i vježbe disanja poput zadržavanja daha pomažu u proširenju kapaciteta pluća i stjecanju kontrole nad disanjem. S druge strane, neke studije ukazuju i na štetnost djelovanja kemikalija koje se koriste za održavanje bazena na ljude s astmom. U tom slučaju, more ili bazen koji koristi slanu vodu umjesto onu kloriranu mogao bi biti bolji izbor.

Plivanje poboljšava san 

Plivanje, kao i druge aerobne aktivnosti mogu pomoći da zaspite i bolje spavate noću. Istraživanje u časopisu Sleep Medicine donosi podatke kako se čak 50% ispitanika izjasnilo kako su primijetili poboljšanje kvalitete sna nakon redovitih aerobnih vježbi.

Plivanje smanjuje stres

U istraživanju u kojemu su sudjelovali plivači prije aktivnosti plivanja njih oko 44% izjasnilo se da osjećaju lagani osjećaj depresije zbog stresa uzrokovanog ubrzanim načinom života. Nakon aktivnosti plivanja, istraživači su zabilježili samo 8% istih odgovora kao na početku istraživanja. Iako uzorak od 101 sudionika nije reprezentativan, nije teško zaključiti da ćemo se bolje osjećati i da će se osjećaj stresa umanjiti ako se bavimo onime što volimo. 

Plivanje

Pristupačna aktivnost

Za razliku od drugih aktivnosti, plivanje je u Hrvatskoj još vrlo povoljna i pristupačna aktivnost. Primjerice, trenutačna cijena ulaska na bazene u Zagrebu je 20 kuna po osobi pa neograničeno vrijeme korištenja bazena čini plivanje jeftinijom opcijom od plaćanja članarine za fitness. Također, plivanje može biti i potpuno besplatno za one sretnike koji žive uz more, jezero ili rijeku. 

Priprema za plivanje i oporavak

Kao za svaki sport ili aktivnost važno je zagrijavanje. Kako se ne bi ozlijedili prilikom plivanja, važna je kraća priprema mišića za aktivnost. Poslije aktivnosti bilo bi poželjno istezanje. Istezanje se također može izvoditi uz rub bazena u vodi ili izvan vode. Sada kada znamo zašto je plivanje odlična aktivnost za sve, zagrijmo se i plivajmo i osjećajmo se bolje!

Možda će te zanimati i ovo: Žena koja ruši sve rekorde: Ronjenje na dah najveća je strast svestranoj Lidiji Lijić

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Helena
Helena Šimunec
Prikaži sve članke od autora
Volim otkrivati i uživati u umjetnosti svih oblika. Mir nalazim u književnosti koja me, zapravo, često i uznemiri. Kao znatiželjnu i kreativnu osobu, inspirira me društvo, more i Grčka.  Neprestano pričam (čak i snu). Umjereni sam hedonist, neograničeni optimist i sanjar. Učenik koji uči hodati životnim putem učitelja.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!