fbpx

Jelena Vuković kroz projekt Leptir među njenim bedrima promiče zdravu žensku seksualnost

Jelena Vuković je autorica romana Vodi me na vodu i Zbirka loše poezije, a prije skoro godinu dana pokrenula je i projekt Leptir među njenim bedrima. Projekt promiče zdravu žensku seksualnost i naišao je na brojne pozitivne komentare.

U sklopu projekta, Jelena Vuković provodi radionice na temu umjetnost svjesnog dodira i uvod u žensku seksualnost. Osim što se bavi ženskom seksualnošću, ova mlada pjesnikinja puno putuje i inspiraciju pronalazi u tantri, šamanizmu i ženskoj medicini.

Obavijesti o početku radionica svaka zainteresirana žena može naći na Facebooku ili Instagram profilu Leptir među njenim bedrima. Uz radionice, Jelena je uvijek spremna odgovoriti i na privatne upite i probleme s kojima se žene suočavaju. Donosimo intervju s Jelenom o tome kako je nastao cijeli projekt i kako funkcioniraju njezine radionice.

Kada i s kojim ciljem ste započeli projekt Leptir među njenim bedrima?

Prije gotovo četiri godine sam krenula na putovanje u smjeru Istoka, u namjeri da pronađem lijek za svoju dušu i o istom napišem knjigu. Put koji je trajao nekoliko godina me je vodio kroz različite filozofije i medicine i sasvim slučajno, a jedino prirodno, doveo do rada sa tijelom. Tako se dogodio projekt Leptir među njenim bedrima

Jelena Vuković
Privatna arhiva

Kako funkcionira vaš projekt?

Trenutno, baš kao što leptir prolazi cikluse na putu svog razvoja i ovaj projekat postoji u obliku ciklusa koji traju određeni period (dva ili više mjeseci). Unutar ciklusa postoji cijela jedna struktura koju čine predavanja, ženski krugovi i konstantna samostalna i zajednička praksa načinjena tako da žensko biće vrati kući – u tijelo. 

Kada osjetim da je vrijeme, na Instagram i Facebook stranici objavim da počinje novi ciklus. Žene koje medicina ženskog kruga pozove se prijave onako kako je u tom trenutku naznačeno da se vrši prijava. To je tako jednostavno jer, iako je ovo vremenom postao moj posao (Leptir je star desetak mjeseci), cijeli ovaj projekt je bezuvjetan izraz moje kreativnosti, i događa se organski, vođen ženskom energijom, bez mnogo planiranja i razmišljanja.

Za koga su namijenjene vaše radionice?

U ciklusu su žene od 20 do 57 godina, svih oblika i priča pod grudima. No jedna stvar je ista i, rekla bih, uvjet za pristup krugovima: spremnost za svjesnost i za ljubav. U sami ciklus mogu ući samo žene. Ipak, onda kada to osjetim, otvorim prostor za jednodnevne radionice na različite teme i vjerujem da će neka od njih, onda kada za to dođe vrijeme, ugostiti i muškarce

Što polaznice dobivaju kroz vaše radionice?

Ono što je centar mog rada, što me inspirira, uči i vodi je medicina ženskog kruga. Pitate me šta tom medicinom postižem? Teško da o tome možemo razgovarati u intervjuu jer je ono što se događa je iskustvo. Nekoliko stvari koje se događaju jesu povratak u tijelo, kultiviranje ljubavi prema sebi, iscjeljenje fizičkih i drugih devijacija, iscjeljenje bolnih menstruacija, otkrivanje i produbljivanje osobne orgazmičnosti.

Tako je mnogo stvari koje se događaju kada žena dobije alate kojima se naprosto vrati u osobni polaritet, u radost i u snagu nježnosti. Zapravo, ne govorim o koristima, o njima govore žene koje su prošle ciklus krugova. Na Instagram i Facebook stranicama postoji pregršt iskustava i svjedočenja o putu koji se u Leptiru prođe.

Jelena Vuković
Privatna arhiva

Jelena Vuković na svojem Instagram profilu @jelenaindharma i @leptir_medju_njenim_bedrima redovno objavljuje iskustva polaznica njezinih radionica:

“Jelenina jasnoća i rečenica: “Nježnost je najveća snaga” usmjerila me je da vidim istinu o tome koliko sam zapravo suprotno prema sebi. Koliko grubosti, nestrpljenja, neprisutnosti, ubrzavanja nosim u sebi. Vidjela sam dublju razinu nečeg što gledam dugo. Uvidjela sam koliko boli i mržnje nosim prema muškarcima, mržnje koju sam vjerno nosila u ime svih pretkinja.”

– Marija, polaznica radionice Leptir među njenim bedrima

“Biti žena je najdivnije iskustvo koje je moja duša mogla odabrati. Postojanje ovog kruga omogućava mi da konačno mogu bez ikakvog straha i sumnje pričati o tome što je mojem tijelu istinski potrebno i znati da neću naići na nikakvu osudu ili odbacivanje. Najdivnije od svega je što polako spoznajem ženski princip i vraćam se izvornoj sebi.”

– Jadranka, polaznica radionice Leptir među njenim bedrima

“Već dugo “radim na sebi” i rekla bi da je ovo bila točka na i. Znam da na tom području nema kraja, ali postoji stupanj u kojem dođeš u mir. Ovaj krug mi je uvelike pomogao u tome. Kroz ovaj proces toliko je toga izašlo na površinu, toliko se toga transformiralo i toliko se čuda dogodilo. Prije sam radila s emocijama i psihom, a sad znam kako raditi i s tijelom.”

– Dragana, polaznica radionice Leptir među njenim bedrima

Što je to zdrava ženska seksualnost?

Zdrava ženska seksualnost je naša priroda. U vremenu i prostoru u kojem smo odvojene od prirode, odvojene smo i od sebe. Civilizacija nudi opciju žene koja igra cijeli niz uloga – no u tim ulogama je žena rijetko radosna, slobodna, orgazmična i zadovoljna. Žena u civilizaciji nema prostor za samospoznaju, jer se u vrijeme ključnih inicijacija u ženstvenost, u menstrualni ciklus, u seksualnost i rađanje – događa programiranje koje je odvodi daleko od sebe. 

No ženski krugovi su me naučili i iznenadili. Oni mi stalno pokazuju kako niti jedna žena, ma u kojem stanju se nalazila u ovom trenutku, nije pokvarena. Niti jedna vagina nije nesposobna za sve dubine zadovoljstva. Niti jedno srce nije nesposobno za voljenje same sebe. Zato se tako lako događa transformacija. U ženskim krugovima ne radim ništa specijalno osim što načinim prostor u kojem se kaže nekoliko važnih istina. I to je ključ.

Kako žene mogu probuditi svoju seksualnost?

Da bismo probudili svoju životnu/seksualnu/kreativnu energiju, moramo živjeti u istini. Svaki kompromis nas košta jednog fragmenta duše i samim time osjećaja u tijelu. Ciklus Leptir među njenim bedrima uči intimnosti i ljubavi sa samom sobom. Odatle se zdrava seksualnost i ljubav prelijevaju na svijet oko zdrave žene. Tada nema pitanja o usklađivanju želja jer su sve želje ispunjene. Kada živimo u istini i u zdravlju nema neslaganja s bilo čime (ili kime) u vašoj okolini. Bivanje je u harmoniji. Počnite od sebe.

bruna
Bruna Perica
Prikaži sve članke od autora

Studentica sam novinarstva i odnosa s javnošću. Od početka studija, jako me zanimaju ljudi i njihove priče, a u ovom poslu najviše volim čuti neku dobru izjavu. San mi je jednog dana pisati na pisaćem stroju i piti kavu uz zvukove mora.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!