fbpx

Uz pravu zaštitu nema ništa loše u sunčanju na plaži, ali ne zaboravite na pregled kože u jesen

Ljetovanje na moru je za mnoge žene savršena prilika za postizanje preplanulog tena. Industrija pekmeza, marmelada i ulja za brže tamnjenje svakog ljeta procvjeta. Ipak, treba znati da je preplanulost obrambena reakcija kože na sunčeve zrake. Ako se ne koristi zaštita, proces stjecanja preplanule boje kože može imati negativne posljedice na zdravlje.

Svakog ljeta dermatolozi naglašavaju važnost korištenja SPF (sun protection factor) krema. Preporuka je uzeti kremu s najmanjim zaštitnim faktorom od 30 i s UVA i UVB filtrima. Kremu treba nanijeti 30 minuta prije izlaganja suncu i ponovno je nanositi svaka dva do tri sata. “Zaštitne kreme treba koristiti u kombinaciji s boravkom u hladu, zaštitnom odjećom, šeširom i sunčanim naočalama, a ne umjesto njih”, piše na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Razgovarali smo s dermatologinjom Ivom Crnarić i pitali je sve o zaštiti kože, ali i posljedicama koje mogu nastati u slučaju nedovoljne brige. Naša sugovornica je rekla kako je sasvim u redu pokušati postići preplanuli ten tijekom ljeta, ali nikako ne bi trebali zanemariti istovremeno koristiti zaštitni faktor. Dermatološki pregled je najbolje obaviti u 10. ili 11. mjesecu kad se koža smiri i kad madeži prestanu biti aktivni.

žena gaće koža
Izvor: Unsplash

“Mogu se koristiti preparati za dobivanje tena jer su to na neki način bojila. Vi njih relativno brzo možete isprati. Iako sami po sebi nisu štetni, ne mogu dovoljno naglasiti koliko je bitno koristiti zaštitni faktor prije samog nanošenja pojačivača tena. Jednostavno je prevelik rizik za dva tjedna preplanule boje, a posljedice su dugoročne.”

Štetne posljedice prekomjernog izlaganja suncu

“Izlaganje UVA i UVB zrakama uzrokuju prerano starenje kože. Kako se s time mijenja i sama DNA stanica kože, može doći do karcinoma kože koji je zapravo najveći problem. Melanom je tu najopasniji zato što se od njega može umrijeti. Svake godine broj oboljelih od melanoma raste. Ono što je zapravo još gore je što su oboljeli puno mlađi nego što su bili prije nekih desetak godina”, objašnjava dermatologinja Iva Crnarić.

Prema podacima iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2018. godini je u Hrvatskoj zabilježen 501 slučaj malignog melanoma kod muškaraca i 425 slučajeva kod žena. Od 2001. do 2018. godine, broj melanoma je prosječno godišnje rastao za 3,5%, to jest 2,7% kod žena i 4,2% kod muškaraca. HZJZ ističe da je sličan trend zabilježen i u ostalim europskim zemljama.

Zašto je ta brojka u rastu? Postoje dva najčešća razloga za dobivanje melanoma kože. Jedan faktor je genetika dobivanja melanoma, a drugi je izlaganje ultraljubičastim zrakama i suncu. Zato su i u većini zemalja solariji zabranjeni, informirala nas je naša sugovornica.

žena leđa kupaći kostim
Izvor: Unsplash

Može li se izgorena koža izliječiti?

“Svako izlaganje suncu napravi određena oštećenja tako da ove velike opekline s mjehurima zaista kronično oštećuju kožu. Tu nema povratka. Ne smijemo zaboraviti da koža sama po sebi stari, ali vidjet će se velika razlika s 40 ili 50 godina između onih koji se nisu štitili ljeti i onih koji su koristili zaštitni faktor. Veliki rizikofaktor za melanom je ako ste do 20 godine 3 puta izgorjeli na suncu uz pojavu mjehura“, govori Iva Crnarić.

Kako bi izbjegli ove štetne posljedice za našu kožu, dermatologinja predlaže izbjegavanje sunca između 11 i 16 sati, a u posebno vrućim danima ne bi trebalo izlaziti prije 17 sati. Također predlaže korištenje faktora 50 iz razloga što nitko od nas ne nanosi dovoljnu, to jest propisanu količinu kreme. Kada bi se namazali onako kako treba, kremu za sunčanje bi potrošili u svega dva puta. Zaštitni faktor bi trebalo koristiti čak i kada je oblačno, zaključuje dermatologinja Iva.

Idealno, zaštitni faktor bi se trebao koristiti cijele godine, a pogotovo na mjestima koja su najviše izložena suncu – koža lica i koža dekoltea. Opasna kombinacija sunčevog zagrijavanja i nevidljivih zraka su ono što oštećuje našu kožu tijekom cijele godine, a ne samo ljeti, upućuje nas dermatologinja.

žena šešir bazen
Izvor: Unsplash

Samopregled madeža

“Ne kažem da je potrebno nešto posebno zaštititi madeže tijekom ljeta, pa da izgledate kao dalmatiner. Kad se stavi faktor 50 na cijelo tijelo, onda je sve zaštićeno, i koža i madeži. Ono što bi trebali napraviti nakon svakog ljeta je samopregled madeža. Oni koji imaju genetičke predispozicije za dobivanje melanoma bi svakako trebali posjetiti i dermatologa”, govori dermatologinja.

Za razliku od unutarnjih karcinoma, karcinom kože je dermatolozima vidljiv golim okom i ne treba čekati s pregledom ako uočite neku nepravilnost. Rano otkrivanje melanoma se najčešće može uspješno izliječiti, dok prekasno otkrivanje često vodi do smrtnog ishoda. Iva Crnarić nam je objasnila i po kojim parametrima pregledati madeže i kako znati koji su alarmantni. Postoji šest parametra koji su poznati kao ABCDEF pravilo:

A kao asymmetry – nepravilan i asimetričan oblik madeža je skoro uvijek problematičan
B kao border – nije dobro da su rubovi madeža nejednaki ili isprekidani
C kao color – madež ne smije biti raznobojan (više nijansi smeđe ili crna)
D kao diameter – ako je madež veći od 6 mm onda postoji rizik
E kao evolution – ako se madež koji je prije bio ravan počinje uzdizati
F kao feeling – “melanom kože nema nikakvih simptoma, tek u nekim uznapredovalim fazama može doći do krvarenja madeža. Ali pacijenti s melanomom znaju opisivati da su imali neki osjećaj da nešto ne valja”, kaže dermatologinja.

Žena plaža ležanje
Izvor: Unsplash

Možda će te zanimati i ovo: Kako kozmetika koju koristiš utječe na okoliš i prednosti korištenja održive kozmetike

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

bruna
Bruna Perica
Prikaži sve članke od autora

Studentica sam novinarstva i odnosa s javnošću. Od početka studija, jako me zanimaju ljudi i njihove priče, a u ovom poslu najviše volim čuti neku dobru izjavu. San mi je jednog dana pisati na pisaćem stroju i piti kavu uz zvukove mora.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!