fbpx

Zašto plaćamo zdravstveno osiguranje: Specijalistički pregledi za žene za koje je teško dobiti termin

“Moja priča nije toliko dramatična, ali sam prilično razočarana u sustav pa mislim da će biti korisno podijeliti je. Nedavno sam dobila jak osip i lice mi je oteklo. Kako sam u to vrijeme bila na moru, otišla sam u najbližu hitnu ambulantu. Doktori su bili izrazito ljubazni. Dali su mi dvije injekcije i objasnili kako je vjerojatno riječ o alergiji na sunce“, započinje svoju priču naša sugovornica Lidija.

Problemi s kožom nisu neuobičajena pojava, ali čini se da se za njihov pregled čeka neuobičajeno dugo vremena. Lidija nam je ispričala da su se njezini problemi s kožom nastavili i po povratku u Zagreb. Iz tog razloga, javila se svojoj doktorici opće prakse, ali nije dobila odgovor kojem se nadala. Uputnica za dermatologa je pokazivala termin za šest mjeseci i sama doktorica joj je savjetovala privatnog liječnika. Ipak, prije nego što se odlučila otići privatno, Lidija je pokušala sama dogovoriti termin, ali bezuspješno.

“Prijateljica me pak uputila na stranicu HZZO-a na kojoj se nalazi popis ordinacija u kojima se ne čeka predugo na pregled pa sam počela okretati brojeve. Nakon što sam okrenula tri broja, s kojih su me neprestano upućivali na neki novi, na zadnjem koji sam dobila, nitko mi se nije javljao dva dana. Nakon tog sam jednostavno odustala i odlučila se naručiti privatno.”

stetoskop kemijska pregled
Izvor: Pixaby

Dugotrajna čekanja specijalističkih pregleda

Unatoč činjenici što Lidija uredno plaća zdravstveno i dopunsko osiguranje, ovog puta je morala platiti i privatni pregled. Pregledali smo cijene privatnih specijalista u Zagrebu i saznali koliko koštaju obični pregledi. Naravno, u slučaju komplikacija, cijena liječenja se povećava.

Za privatni pregled kod dermatologa, izdvojit ćete 300 do 500 kuna. Za testiranje na alergije, plaćate još najmanje 600 kuna. Ginekološki pregledi se kreću od 250 do 350 kuna, a za papa test i ultrazvuk cijena se diže do 700 kuna. Oftalmološki pregledi koštaju od 350 do 500 kuna. U slučaju da želite skinuti dioptriju morate platiti kontrolni pregled (750), samo skidanje (nekoliko tisuća kuna) i kontrolni pregled nakon operacije (300).

S druge strane, ako ćete se naručiti na pregled kod dermatologa preko HZZO-a, čekat ćete najmanje šest mjeseci. Ugovoriti ginekološki termin preko HZZO-a je gotovo nemoguće jer vam termin ne dogovara liječnik opće prakse. Sami morate pronaći ginekologa, zvati i pitati ima li uopće mjesta kod njega za otvoriti karton. Što se tiče oftalmoloških pregleda, za njih ćete dobiti termin za otprilike osam mjeseci. Vrijeme čekanja za ostale preglede možete provjeriti na stranicama HZZO-a.

čekanje stolci bolnica
Izvor: Unsplash

Onkološki bolesnici

Mnogi će još nekako i prijeći preko nekoliko stotina kuna za privatni pregled ili će se ipak odlučiti na čekanje termina preko HZZO-a. Ipak, nije isto čekati pregled za dermatologa zbog osipa od sunca ili zbog madeža nepravilnog oblika. Što ranije uspostavljanje dijagnoze karcinoma je ključno za što veću vjerojatnost izlječenja.

Kako izvještava Novi list, u posljednjim mjesecima su se mnoge onkološke pacijentice suočile s problemom čekanja na neodgodive pretrage. U mnogim slučajevima, iako je onkolog propisao hitnu pretragu prije koje pacijentica ne može nastaviti prijeko potrebno liječenje, sama bolnica je pacijentici davala prekasni termin. Oboljeli su zbog toga u neizmjerno velikom stresu i neizvjesnosti te se često odlučuju na privatne preglede.

“Obje su se pokušale naručiti preko centralnog naručivanja, najprije nisu dobile nikakav odgovor, a na ponovljeni zahtjev, unatoč tome što im je onkolog napisao da se radi o hitnim pretragama, dobile su termin za dijagnostičku pretragu nakon već zakazanog onkološkog pregleda na koji trebaju donijeti nalaz”, prenosi Novi list.

Zdravstvena ekonomija je nova ekonomija

Postojanje problema dugog čekanja u zdravstvu je svima već dobro vidljivo, ali pokušaji rješavanja se teško naziru. Ipak, Medicinski fakultet u Zagrebu – poslijediplomski specijalistički studijski program Menadžment u zdravstvu je uz podršku Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske udruge medicinskih sestara, Udruge za promicanje prava pacijenata te Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske pokrenuo projektZdravstvena ekonomija je nova ekonomija“.

vizual zdravstvo infografika
Izvor: LMHS.SNZ.HR

Projekt je usmjeren na stvaranje prijedloga za promjene u sustavu upravljanja u zdravstvu. Začetnici projekta pozivaju sve koji su zainteresirani i koji žele vidjeti promjene da sudjeluju u predlaganju istih. Prijedlozi se mogu iznijeti kroz anketu koja je u potpunosti anonimna.

Zdravstvena ekonomija je nova ekonomija se provodi od lipnja 2021., a trajat će do rujna 2022. godine. Rezultati ankete će biti materijal za paneliste koji će ih raspraviti i na temelju njih iznijeti svoje stručno mišljenje. Svatko se može prijaviti za slušanje i sudjelovanje u tribinama koje će organizirati projekt. Za obavijesti o panelima i samom projektu možete posjetiti službene stranice fakulteta.

Možda će te zanimati i ovo: Uz pravu zaštitu nema ništa loše u sunčanju na plaži, ali ne zaboravite na pregled kože u jesen

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

bruna
Bruna Perica
Prikaži sve članke od autora

Studentica sam novinarstva i odnosa s javnošću. Od početka studija, jako me zanimaju ljudi i njihove priče, a u ovom poslu najviše volim čuti neku dobru izjavu. San mi je jednog dana pisati na pisaćem stroju i piti kavu uz zvukove mora.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!