fbpx

Napitak nastao pod djelovanjem gljiva: Je li Kombucha zdrav napitak i kako ga dozirati?

Na našem je tržištu ponovno zaživio stari pripravak – kombucha čaj. Prekrasne prozirno-smećkaste boje i zanimljivog mjehuričastog okusa, oduševljava sve redom. A o čemu se zapravo radi? Da bismo mogli svjesno odabirati što unosimo u svoje tijelo, važno je krenuti od početka. Što je to kombucha? Kako se radi i je li uopće zdrava?

Kombucha je fermentirani čaj

Kombucha je fermentirani čaj koji stvara gljiva pod nazivom SCOBY. Radi se o akronimu za naziv na engleskom Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast, što u prijevod znači simbiotička kultura bakterija i kvasca. SCOBY je, dakle, gljiva koja se sastoji od većinski celuloze, a predstavlja simbiozu bakterija i kvasca. On se hrani šećerom, koji pretvara u hranjive tvari. Ta se gljiva stavlja u staklenu posudu ispunjenu slatkastom bazičnom tekućinom – nju čine voda, rafinirani bijeli šećer i listići crnog čaja. SCOBY uzima šećer i pretvara ga u probiotike, antioksidanse, vitamine, organske kiseline, CO2 i manju količinu alkohola. To se događa u periodu od 7-14 dana nakon čega se gljiva vadi van, a u tekućinu se dodaje suho lišće čajeva, koje ostaje u Kombuchi još 3-4 dana.

kombucha čaj, scoby
Foto: Tim-Oliver Metz, Unsplash

Kombucha mora sadržavati (prirodan) pojačivač okusa

Kombucha bez pojačavanja okusa dodavanjem čajeva ili nekog drugog bilja najčešće nije pitka – zbog gorkog i neobičnog okusa bazičnog čaja. Završena kombucha ostaje kao zdrav, lagano mjehuričast napitak koji bi se trebao pakirati u staklene zatamnjene boce. Svakako je važno da se radi o staklenoj boci jer i nakon što se SCOBY izvadi iz Kombuche, u njoj ostaju pozitivne bakterije, koje u suprotnom nagrizaju i razlažu plastiku. Mogli biste, osim čaja, popiti i manju količinu sintetičkog plastičnog materijala. Osim materijala, važna je prozirnost boce – koja bi trebala biti nepostojeća. Kombucha bi se trebala čuvati na tamnom mjestu.

Kombucha je drevni čaj a postala je suvremeni napitak

Kombucha čaj
Foto: LyraSid. Pixabay

Taj drevni čaj u SAD-u postupno preuzima tržište zdravim napitcima već od 2010. godine na dalje, no njegovi korijeni vuku sve do drevne Kine, prijestolnice medicine čajevima. U Hrvatskoj se prodaje tek odnedavno u specijaliziranim trgovinama zdravom hranom te nekolicinom kafića i restorana.

Preporučena dnevna doza ne smije se prekoračiti

Iako zdrava, nutricionisti ne preporučuju pretjerivanje u konzumaciji jer u velikim količinama može izazvati kontraefekt. Najčešće se to odnosi na probleme s probavom. Dnevna preporučena doza je 2 dcl te se ona ne smije prekoračiti – inače čaj prestaje biti koristan, a postaje štetan. Osim toga, ne preporučuje se pojedincima koji imaju crijevne bolesti, osjetljive zube i povećanu razinu kandida gljivica jer u tom slučaju kombucha pogoršava probleme. Ipak se radi o bakterijama i kvascu.

U konačnici, stručnjaci se slažu da je čaj zdrav i može biti koristan, no nužno je pridržavati se propisanog doziranja i ne pretjerivati. Kombucha je jednako zdrava kao i neki drugi probiotici te je stoga odličan odabir za one kojima se sviđa okus i cijena je pristupačna. Sljedeći put u kafiću umjesto umjetno zaslađenih sokova, zatražite Kombuchu. No ako vam se okus ne sviđa i cijena je preskupa, približno istu količinu hranjivih tvari možete nadoknaditi i odabirom nekog probiotika.

Možda će te zanimati i ovo: Medo sigurno zna što je fino i zdravo – fina rolada od medvjeđeg luka bogata vitaminom C

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Terezija Bošnjaković
Prikaži sve članke od autora
Radoznala i vesela, uvijek na putu. U potrazi za dobrim štivom, zanimljivim informacijama i konkretnim znanjem. Inspiriraju me visine, a motiviraju dubine – stoga i jesam negdje između, u trku i letu. Ptice koje najviše lete, najdalje vide, kaže Richard Bach, a ja potvrđujem.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!