fbpx

Što kada previše brinemo: Kako se svjesno osloboditi tjeskobe i stresa

U svakodnevici, normalno je da razmišljamo i brinemo se. Ipak, treba postaviti sam sebi pitanje: kako se to brinemo? Što izaziva našu brigu, što zamišljamo kada se brinemo, kada se osjećamo anksiozno i kada smo pod stresom? Temom vođenih slikovitih meditacija ( Guided imagery meditation) bavio se profesor Martin L. Rossman s Kalifornijskog Sveučilišta. U ovom članku saznajte kako uključiti maštu u rješavanje problema i u suočavanju s brigama, stresom i anksioznošću.

Postoji li dobra briga?

Kada mislimo na brigu, uglavnom mislimo na nešto negativno. Briga je zapravo ponavljajuće razmišljanje ili premišljanje o načinima za rješavanje problema. Stoga, misli o brigama mogu biti pozitivne ako u tim mislima pokušavamo u različitim scenarijima rješavati pojedine probleme. U istraživanju koje je proveo profesor Rossman ispostavilo se da većina stvari oko kojih brinemo nisu istinite. Također, brigom uglavnom prekrivamo nešto dublje i ozbiljnije s čime se ne želimo suočiti.

Profesor Rosmann je podijelio brigu na dobru i lošu.

Dobra briga je briga koja rješava problem ili ima potencijal za njegovo rješavanje te je ona funkcionalna.

Loša briga je kružna, uzaludna i radi se o stvarima na koje ne možemo utjecati.

U krug s brigom stoji i anksioznost. Anksioznost je neugodan osjećaj straha ili strepnje, osjećaj da će se nešto loše dogoditi, dok je stres je fizički odgovor na prijetnju, stvarnu ili zamišljenu, a javlja se radi suočavanja s izazovima.

Anksioznost
Loša briga se odnosi na stvari i situacije na koje ne možemo utjecati

Moć neuroplastičnosti mozga

Već je svima poznato da možemo utjecati  na to kako učimo i kako razmišljamo. Neuroplastičnost mozga pomaže u tome da drugačije naučimo razmišljati. Jedan od pojmova koji se pritom koristi je samoupravljajuća neuroplastičnost. Dakle, samostalno djelujemo na to kako ćemo razmišljati.

Kada se suočavamo s nekim problemom, pokušavamo naći rješenje, a često se pitamo: „Kako možemo steći više mudrosti kad u nešto nismo sigurni?“

  • slušati prijatelje, učitelje ili druge osobe za koje držimo da su mudri
  • dati vremena, biti strpljiviji u rješavanju problema
  • zapitati se: „Što bi  _________ učinila/učinio? Na praznu crtu smještamo osobu za koju mislimo da je mudra i pokušavamo razmisliti što bi ta osoba rekla ili učinila da je u našoj situaciji.
  • Zapitati se što biste savjetovali nekome drugom, koji se nalazi u potpuno istim okolnostima koje i vas okružuju.

Popis briga

Jedna od praktičnih i jednostavnih tehnika koja pomaže u suočavanju s brigama jest popis briga. Zapišite popis svojih briga i podijelite ih u 3 kategorije:

1) Stvari koje biste mogli promijeniti

2) Stvari koje ne možete promijeniti

3) Stvari u koje niste sigurni

Popis briga
Izrada popisa briga može ubrzati proces rješavanja problema i smanjiti anksioznost

Ako se na popisu nađe nešto što se ne može promijeniti, prihvatite to. Odnosno, ako se nalazite u situaciji kada trebate prihvatiti nešto što vam je neugodno, pokušajte zamisliti što biste radije da se dogodi u budućnosti s trenutnom neugodnom situacijom ili problemom. Bez obzira na to hoće li se pozitivan scenarij obistiniti ili ne, samim razmišljanjem povećavate strujanje pozitivnih misli i usmjerujete svoju energiju na nešto produktivnije. Takvi misaoni postupci imaju jasan fiziološki utjecaj na tijelo te zamišljanjem boljeg ili pozitivnijeg scenarija smanjujete osjećaj anksioznosti.

Ukratko: Usredotočite se na mjesto ili cilj koji želite dostići, a ne na ono što ne želite.

Ako nešto s popisa možete promijeniti, upravo korištenjem mašte i scenarija i „dobrom brigom“ radite prvi korak u rješavanju problema.

Helena
Helena Šimunec
Prikaži sve članke od autora
Volim otkrivati i uživati u umjetnosti svih oblika. Mir nalazim u književnosti koja me, zapravo, često i uznemiri. Kao znatiželjnu i kreativnu osobu, inspirira me društvo, more i Grčka.  Neprestano pričam (čak i snu). Umjereni sam hedonist, neograničeni optimist i sanjar. Učenik koji uči hodati životnim putem učitelja.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!