fbpx

Pogledajte umjetničke instalacije i ulične intervencije koje su osvanule „Okolo“ po gradu

Zlatne ruke u Obrtničkom prolazu, plavi oblaci u parku Bele IV. i crveni tepih u novom ruhu u prolazu kod  Zakmardijevijih stuba prve su umjetničke instalacije i ulične intervencije kojima je ove godine projekt „Okolo“, posvećen umjetnosti u javnom prostoru i zajednici, obogatio zagrebačke ulice i parkove.

Sve do 30. kolovoza malim umjetničkim intervencijama „Okolo“ nastavlja oživljavati niz javnih prostora i poziva na umjetničko istraživanje grada, omogućavajući građanima da kroz umjetnost na jedinstveni način nanovo otkriju svoj grad, a turistima da upoznaju Zagreb iz drugog kuta. 

Započnite umjetničku šetnju gradom u Obrtničkom prolazu instalacijom Imaš zlatne ruke s potpisom kolektiva The All, koja tematizira obnovu grada, međuljudsku solidarnost te trud i rad svih onih koji su spremni pomoći u krizi, ali i bilo kojoj drugoj životnoj situaciji. Na putu prema Gornjem gradu, kod Zakmardijevih stuba, ne propustite prošetati po obnovljenom Crvenom tepihu s potpisom uličnog umjetnika Borisa Bare. Zagledajte se u Zastor se podiže u Kamenitoj ulici, gdje mlada kiparica Manuela Pauk predstavlja zamišljeni kazališni prizor divljine Gornjega grada u kojemu su protagonisti prijateljske i simpatične životinje – vjeverice i ježevi. U Zagonetki budućnosti grafičkih dizajnerica Klasje & Zite na platou Gradec na tren se vratite u neopterećeno djetinjstvo koje rado odgovore traži u igrama i humoru. Sjednite Među oblake mladog kipara Mateja Vukovića u parku Bele IV. i promatrajte ove zadivljujuće i gotovo nadrealne oblike koji mijenjaju izraz iz svakog kuta promatranja šireći radost svojim intenzivnim bojama. Usput pogledajte kakve vratolomije izvode Akrobatkinje Helene Ohnjec u krošnjama drveća Strossmayerovog šetališta, pričajući o slobodi i ljepoti pokreta te ljubavi prema sebi. U prolazu od Uspinjače prema Tomićevoj ulici zastanite na Katz Platz Anje Leko i upoznajte zabavnu i pomalo banalnu bandu svjetlećih, simpatično apstrahiranih mačaka u prolazu. Za kraj, u šumi Tuškanac pronađite mrežu za odmor Stelle Leboš i Ive Peručić te u prepletenom gnijezdu od konopa postanite Promatrač drveća – uzemljite se, prepustite i uživajte u zvukovima kretanja drveća. U hodu krajičkom oka ulovite sjajne minijature Neka sjaji Ive Capak na minijaturnim lokacijama.

Pogledajte umjetničke instalacije i ulične intervencije koje su osvanule „Okolo“ po gradu i zaputite se u mali umjetnički obilazak Zagreba.

1. THE ALL, Obrtnički prolaz

IMAŠ ZLATNE RUKE / YOU HAVE GOLDEN HANDS

Imaš zlatne ruke odaje počast vrijednim rukama. Tematizira obnovu grada, međuljudsku solidarnost te trud i rad svih onih koji su spremni pomoći u krizi, ali i bilo kojoj drugoj životnoj situaciji. Zlatne ruke aludiraju na sve vrijedne ruke koje poznajemo odmalena, a koje predstavljaju važnost i neizbježnost fizičkog rada kojeg treba iznova cijeniti. 

Foto: Ernest Mazarekić

2. BORIS BARE, prolaz kod Zakmardijevih stuba

CRVENI TEPIH vol. 2 / RED CARPET vol. 2

Street art intervencija Crveni tepih iz 2018. doživljava svoju obnovu i u novom ruhu ponovno uljepšava put do Gornjeg grada.

Foto: Ernest Mazarekić

3. MANUELA PAUK, Kamenita ulica kod Kamenitih vrata

ZASTOR SE PODIŽE 

Civilizacija teži izgradnji umjetnog svijeta, u kojemu je čovjek zaštićen od prirode i njezinih nepredvidivosti. Instalacija Zastor se podiže predstavlja zamišljeni kazališni prizor divljine Gornjega grada u kojemu su protagonisti prijateljske i simpatične životinje – vjeverice i ježevi. 

Foto: Ernest Mazarekić

4. KLASJA & ZITA, plato Gradec

ZAGONETKA BUDUĆNOSTI 

Globalna i ozbiljna pitanja na trenutak zamjenjuju osobna (no ne nužno i manje ozbiljna) pitanja. Kroz odabir vlastita puta, pronađite odgovor na pitanje koje ste postavili na početku, pri samom ulasku u labirint. Zagonetka budućnosti vodi vas u nepredvidljivu budućnost, ali i u prošlost, u neopterećeno djetinjstvo koje rado odgovore traži u igrama i humoru.

Foto: Ernest Mazarekić

 5. MATEJ VUKOVIĆ, Park Bele IV.

MEĐU OBLACIMA 

Među oblacima prikazuje oblake koji u različitim oblicima i vlastitom dinamikom pozivaju gledatelja na stalno promatranje i razotkrivanje novih formi. Ovi zadivljujući, gotovo nadrealni, oblaci mijenjaju izraz iz svakog kuta promatranja šireći radost svojim intenzivnim bojama.

Foto: Ernest Mazarekić

6. HELENA OHNJEC, Strossmayerovo šetalište istočni dio

AKROBATKINJE 

Akrobatkinje predstavljaju seriju keramičkih skulptura akrobatkinja u krošnjama drveća. Stavljene na ljuljačke ili obruče izvode razne vratolomije i pričaju o slobodi i ljepoti pokreta i ljubavi prema sebi.

Foto: Ernest Mazarekić


7. ANJA LEKO, prolaz kod Tomićevih stuba

KATZ PLATZ

Katz Platz se sastoji od serije objekata koji prikazuju mačke u različitim pozama. Zabavna i pomalo banalna banda svjetlećih, simpatično apstrahiranih mačaka u prolazu tu je da vas razveseli i nasmije.

Foto: Ernest Mazarekić

8.  STELLA LEBOŠ & IVA PERUČIĆ, Park šuma Tuškanac uz ulicu Golubovac

TREEWATCHER

Treewatcher je interaktivna mreža za odmor u prirodi koja omogućava da se u prepletenom gnijezdu od konopa uzemljite, prepustite i uživate u zvukovima kretanja drveća. Drvo je univerzalni simbol snage i rasta te predstavlja međusobnu povezanost svega u Svemiru. Simbolizira zajedništvo te služi kao podsjetnik da nikada nismo sami ili izolirani, već da smo povezani sa svime što nas okružuje.

Foto: Ernest Mazarekić

9. IVA CAPAK, potez Trg bana Jelačića – stepenice Dolac – stube kralja Leopolda – Skalinska

NEKA SJAJI

Neka sjaji je serija sjajnih minijatura koje krase desetak minijaturnih lokacija i najbolje svijetle u mraku.

Foto: Ernest Mazarekić

Prošećite umjetničkom stranom Zagreba!

Intervencije možete pratiti na Facebook Instagram stranici ili ih prepoznati u šetnji gradom po crvenoj okrugloj oznaci.

Događanje se ostvaruje uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba

PR
Prikaži sve članke od autora

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!