fbpx

Ludilo za avokadom i ostavlja li iza sebe opasne ekološke posljedice?

Što je nemoguće zaobići skrolajući društvenim mrežama, naročito Instagramom? – Avokado, naravno. Zadnje desetljeće obilježeno je avokadom kao novim fit i zdravim simbolom. Ako upišete #avocado u tražilicu, iznenadit će vas više od 12 milijuna slika tosta s avokadom, kajgane s avokadom, jutarnje zdjele žitarica s voćem te, naravno, avokadom! Može li se uopće naći neko brunch restoran koji ne nudi avokado kao sastojak u ponudi svojih jela? Jasno je, avokado je osvojio zapadni svijet. Kao i svako drugo voće, nepotrebno je ispitati njegove prednosti i dobrobiti za čovjekovo zdravlje. Međutim, pitamo li se što je sa zdravljem Zemlje? Je li čovjekova najezda na avokado ostavlja negativne posljedice na ekološkoj razini?

Avokado je tipična tropska kultura, a u Europu je došla 1601. godine, za vrijeme otkrivanja Novog svijeta. Meksiko je i dalje najveći izvoznik avokada, a uzgaja se i u Južnoj Americi  i Jugoistočnoj Aziji.  Zbog velike potražnje za avokadom u Europi, avokado se intenzivno počeo uzgajati zadnjih desetak godina u Portugalu i Španjolskoj.

avokado
Avokado tost

Avokado i žeđ za vodom

Budući da jedno stablo avokada zahtijeva dnevno 50 – 70 litara vode, klimu bez velikih promjena u temperaturama, ne podnosi smrzavanje, a ni vjetar, uzgoj avokada u Europi postaje problematičan. Za samo dvije plantaže avokada u Portugalu potrebno je 3.5 milijuna litara vode dnevno! Takva zahtjevna kultura za ovo podneblje dovela je do isušivanja prirodnih bunara, rijeka i potoka.

Šteta nanesena i ljudima

Osim što avokado traži puno vode, na plantažama u Europi avokado se uglavnom uzgaja kao monokultura što dovodi do prekomjerne uporabe herbicida i pesticida te zemlja uzgojem samo jedne kulture postaje manje plodna. Iako se čini da je bolje konzumirati avokado koji je uzgajan u Europi od onoga uvezenog iz Meksika ili Azije zbog ugljičnog footprint-a, to često nije istina u praksi. Naime, većina europski uzgojenog avokada otprema se u zemlje Sjeverne Europe gdje je potražnja za avokadom u zadnjih nekoliko godina upeterostručena!

Za samo jedno stablo avokada potrebno je 60 litara vode dnevno!

Alternativa

Unatoč tome što uzgoj avokada u Europi za sobom nosi više štetnih nego korisnih posljedica, nije realno očekivati da će se potražnja za avokadom ubrzo smanjiti. Srećom, alternativa uvijek postoji. Pojedini uzgajivači u Europi ipak misle na okoliš te koriste vodu dopremljenu iz brana, uzgajaju više kultura zajedno te time smanjuju količinu korištenog herbicida. Također, neki uzgajivači upoznati su i prakticiraju pravila permakulture. Kao kupci, uvijek se možemo dodatno informirati te saznati odakle dolazi pojedina namirnica i obratiti pozornost na uvjete uzgoja.

Možda će te zanimati i ovo: Shakshuka – doručak oko kojeg se svakako isplati potruditi

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Helena
Helena Šimunec
Prikaži sve članke od autora
Volim otkrivati i uživati u umjetnosti svih oblika. Mir nalazim u književnosti koja me, zapravo, često i uznemiri. Kao znatiželjnu i kreativnu osobu, inspirira me društvo, more i Grčka.  Neprestano pričam (čak i snu). Umjereni sam hedonist, neograničeni optimist i sanjar. Učenik koji uči hodati životnim putem učitelja.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!