fbpx

Vlasnica Etno Motiv uspješno je prebrodila Covid krizu i želja joj je da svi u svome domu imaju kvalitetne stolnjake

Ivana Hađina je vlasnica obiteljske tvrtka koja proizvodi tkaninu s tradicijskim motivima, jedine takve u Hrvatskoj, a i šire, koja se ovakvom proizvodnjom bavi u komercijalne svrhe. Njene tkanine, uglavnom stolnjaci i nadstolnjaci, proizvedeni su u malim serijama. Krojenje, priprema i šivanje se u rade ručno, a kvaliteta se odražava i u volumenu tkanine. No, možda ono najvažnije i po čemu je njena tvrtka jedinstvena, a što nam je i otkrila u intervju za Femisferu koji smo objavili prošle godine, je to što mogu napraviti bezbroj kombinacija boja i uzoraka, za male količine.

Ivanina tvrtka Etno Motiv je veliki dio svojih proizvoda prodavala ugostiteljskim objektima, restoranima, konobama. Barem je tako bilo prije COVID krize. Mjere i zatvaranja u ožujku prošle godine ipak nisu obeshrabrili Ivanu te je uspjela održati te dodatno razviti svoje poslovanje. I to je bila prilika za ovaj razgovor.

‘U početku je sve bilo problem jer je posao jednostavno stao i to uoči priprema za sezonu. Taman sam uložila jako puno novaca u sirovinu kad je nastupio lockdown pa mi je znatan dio financijskih sredstava ostao zarobljen u zalihi. Obzirom da se radi o specifičnoj sirovini, nije bilo šanse da ju preprodam, a gotove proizvode također nisam imala kamo plasirati‘, objasnila je Ivana situaciju s početka prošle godine.

Dodaje kako je uz to, otkazano dosta ugovorenih poslova tako da je plan prihoda u potpunosti propao. Priznaje da je prvih tjedana jednostavno čekala razvoj događaja jer je u početku najavljeno samo dva tjedna lockdowna, ali brzo je postalo očito da će se to razvući.

‘Na žalost, neki poslovi su nepovratno propali i još uvijek žalim za njima :D. Srećom, mjesec uoči zatvaranja sam završila projekt Internet trgovine na kojem sam radila proteklih godinu dana, tako da sam uložila napor da kroz njega pokušam ostvariti barem neki prihod. Kako je veleprodaja u potpunosti stala, mogla sam preusmjeriti vrijeme na krajnje kupce u maloprodaji. To mi je oduvijek bila želja za koju nisam nikad imala vremena. Tako da je to svakako bila jedna nova prilika‘ kaže Ivana.

Foto: Ivana Hađina, autor fotografije: Matej Grgić

Izazovi uvijek mogu donijeti prilike, ali za to je potrebno napraviti određene promjene. Ponekad je riječ o novostima u postojećem poslovanju ili cjelokupnoj izmjeni koncepta rada. Pitala sam Ivanu što je ona mijenjala u svome poslovanju u zadnjih godinu dana i ovo je njen odgovor: ‘Fokusirala sam se na maloprodaju tj krajnjeg kupca. Kako nemam fizičku trgovinu, društvene mreže tu imaju jako veliku ulogu, ali su jako kompleksne i zahtijevaju puno vremena, novaca a i znanja da bi se došlo do pravih kupaca’.

Sa smiješkom dodaje: ‘Ali sretna sam da sam napravila veliki korak u tom smjeru koji namjeravam i ubuduće razvijati. Želja mi je da svi imaju domaće i kvalitetne stolnjake u svom domu.’

Online prodaja joj je definitivno olakšala put do novih kupaca, ali zahtijeva i ozbiljno ulaganje. Napominje kako je web shop svakako pridonio lakšoj i jednostavnijoj kupovini, no zahtijeva veliko ulaganje, financijsko i vremensko. Tako da je to vrlo zahtjevno jer kad najviše trebaš sredstva za ulaganje, njih naravno nema jer sve stoji.

I za kraj, pitala sam je što je naučila iz ove krize.

‘Da stvari često nisu tako bezizlazne kako izgledaju na prvu. Naravno, često je to lakše reći nego učiniti, jer ako stane cijeli svijet, teško je pronaći priliku za napredak. No to je idealno vrijeme za realno sagledavanje poslovanja i pravljenje plana i želja za budućnost. Često nas poslovanje nosi u jednom smjeru nekom inercijom, iako to možda nije smjer kojim želimo ići. No kad si ‘one man band’ nemaš vremena svemu se posvetiti. Pa ako već nema fizičkog posla, veliki dio je odraditi onaj na papiru!’, kaže Ivana.

Možda će te zanimati i ovo: Kućna radinost na udaru krize – Romana nam otkriva kako je spasila posao koji voli

Imaš li sličnu priču ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!