fbpx

Virtualna asistentica Martina Žgomba pomaže klijentima da se fokusiraju na dio poslovanja koji im donosi profit

Virtualni asistenti su ljudi koji pružaju svoje usluge na daljinu, najčešće uz korištenje vlastite opreme. Prema neslužbenoj statistici u Hrvatskoj ih ima izmežu 50 i 100, a jedna od njih je i Martina Žgomba, koja putem vlastitog obrta Alpha & Omega pruža usluge virtualne asistentice. Pored diplome stručne prvostupnice ekonomije ima završeno i osposobljavanje za obavljanje knjigovodstvenih i računovodstvenih poslova te razne dodatne edukacije. Odlučili smo joj postaviti nekoliko pitanja kako bi nam dočarala kako izgleda njen posao, a za kojim vjerujemo da će u budućnosti potražnja itekako rasti.

‘Obožavam administrativne poslove, organizaciju, optimizaciju poslovnih procesa pomoću raznih aplikacija i alata te kontinuirano usvajati nova znanja i vještine. Svoje višegodišnje radno iskustvo stekla sam u financijskom i telekomunikacijskom sektoru u direktnom radu s klijentima, knjigovodstvenim, savjetodavnim, administrativnim te poslovima osobnog asistenta. U želji za promjenom zaposlenja naišla sam na članak o virtualnim asistentima i isti tren znala da je to ono čime se želim baviti’, kaže nam Martina o svoji počecima.

Kakav je opis posla virtualne asistentice? Tko je virtualni asistent i koja je njegova razlika u odnosu na osobnog asistenta?

Virtualni asistenti su pojedinci, uglavnom samozaposlene osobe i svoje usluge pružaju udaljenim putem, koriste vlastite resurse za rad te pružene usluge naplaćuju po satu, po projektu ili paušalno. Oni rade za tvrtke, poduzetnike, fizičke osobe i sve one kojima je potrebna neka vrsta pomoći i podrške. Ovisno o razini znanja i iskustva virtualni asistenti pružaju različite vrste usluga iz područja: administracije, računovodstva i financija, ljudskih resurska, digitalnog marketinga, tehničke podrške, projektnog menadžmenta, savjetovanja, vođenja projekata, prevođenja… Virtualni asistent može pružati i uslugu osobnog asistenta, a razlika je u tome što za virtualnog asistenta klijent ne treba osigurati prostor i opremu za rad, ne plaća mu doprinose, dodatne edukacije, godišnji odmor, bolovanja i slično, već plaća samo stvarno odrađene sate.

Pročitajte i zanimljivo istraživanje o virtualnim asistentima koje je provela Netokracija.

Kako se kreću cijene i kako se netko uopće odluči unajmiti virtualnog asistenta? Gdje se oglašavaju i svoje usluge nude virtualni asistenti? Sklapa li se ugovor o suradnji ili ne?

Cijene zavise o broju odrađenih sati i kompleksnosti posla te shodno razini znanja i iskustva virtualnog asistenta. Virtualnog asistenta angažiraju svi oni koji nemaju potrebe za zapošljavanjem osobe na puno radno vrijeme već im je potrebna jednokratna (po projektu) ili dugoročna pomoć (nekoliko sati dnevno). Oglašavanje se obavlja putem raznih freelance platforma, društvenih mreža i web stranice. Proces angažiranja virtualnih asistenata je jednostavan: iskomuniciraju se radni zadaci i rok u kojem isti trebaju biti obavljeni, dogovori cijena i način plaćanja potom potpisuje ugovor o poslovnoj suradnji.

Koliko dugo se vi bavite ovim poslom i s kime surađujete? Koji je profil korisnika/ica vaših usluga? Surađujete li više sa ženama ili muškarcima?

Obrt sam otvorila prije 7 mjeseci. Surađujem sa ženama i muškarcima iz različitih sektora djelatnosti. Moji klijenti su uglavnom vlasnici manjih tvrtki ili samozaposlene osobe kojima je potrebna pomoć u organizaciji vremena, postavljanju i optimizaciji poslovnih procesa te podrška u administrativnom dijelu poslovanja.

Osim zadataka koje ste naveli da virtualni asistent obavlja, koja je neka dodatna vrijednost koju dobiva osoba koja unajmi virtualnog asistenta?

Angažiranjem virtualnog asistenta vlasnicima ili menadžerima, pogotovo kod manjih tvrtki, omogućava više vremena da se usredotoče na svoj core – business, tj. onaj dio poslovanja koji im donosi profit.

Koji je raspon znanja i vještina koje mora imati virtualni asistent? Kako se virtualni asistenti mogu usavršavati, a s druge strane kako osoba koja želi surađivati s virtualnim asistentom procijeniti hoće li suradnja biti kvalitetna?

Virtualni asistent pruža usluge prema stečenom znanju i iskustvu te dodatnim edukacijama. Svaki klijent ima svoj način poslovanja i dobar virtualni asistent se treba znati prilagoditi potrebama svojih klijenata. Naravno da postoje programi i alati u kojima virtualni asistent do sada nije imao prilike raditi i u takvim situacijama je potrebno biti snalažljiv u samostalnom pronalasku rješenja. Smatram da je najvažnije kod ovog posla kontinuirana edukacija, tj. učenje novih znanja i vještina budući da se radi o online poslu gdje vas razne situacije i stalni napredak tehnologije sami po sebi vode u tom smjeru.

Okvirna procjena kvalitetne suradnje može se temeljiti na dosadašnjem radnom iskustvu i preporukama virtualnog asistenta. Ja svojim klijentima uvijek predlažem probni rok gdje oboje imamo mogućnost vidjeti da li je ta suradnja ostvariva na obostrano zadovostvo.

Kako se komuniciraju zadaci virtualnom asistentu i prati njihovo provođenje te koliko je važno međusobno povjerenje, osobito ako virtualni asistent obavlja i neke privatne zadatke te one koji su možda poslovna tajna?

Klijenti mogu delegirati i pratiti izvođenje radnih zadataka putem razlih aplikacija i alata, a ja u radu sa svojim klijentima najčešće koristim: Gmail, Google Disk, Google Meet, Zoom, Slack, ClickUp, Notion, Trello…

Međusobno povjerenje je veoma bitno u svakom odnosu pa tako i poslovnom gdje se s klijentima potpisuje ugovor o povjerljivosti podataka.

Možda će te zanimati i ovo: Kako nastaviti dalje?: Iskustva žena koje su za vrijeme COVID krize dobile otkaz

Imaš li sličnu priču, pitanja o ovoj temi ili nešto što želiš podijeliti, javi nam se na [email protected]

Prati nas na Facebooku i Instagramu. Pretplati se na naš newsletter.

Prikaži sve članke od autora

U potrazi za pravim informacijama i zanimljivima ljudima. Vlasnica Dobre priče - za komunikaciju i digitalni marketing te pokretačica Femisfere. Antropologinja, informatologinja i novinarka u duši. Strastvena oko svega što radim, naročito oko pisanja i uređivanja sadržaja na Femisferi.

Postani dio Femisfere

Prijavi se za newsletter i svaki mjesec saznaj više o temama koje te zanimaju!